Teksti: JENNY JÄNNÄRI / Kauppalehti Optio
Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Viinitien Toni Immasen oli pakko tehdä jotain. Hänen perustamansa yhdistys on vienyt parissa vuodessa viisi ambulanssia eturintamaan. Kuudes on lähdössä kesäkuussa.
Kotiutuskäsky. ”Kaksi kertaa olen itse käynyt Ukrainassa viemässä autoja, mutta sitten meillä oli kotona vakava keskustelu, että onko se aivan välttämätöntä. Vaimon kanssa sovin, etten enää mene. Meillä on kaksi pientä lasta”, Toni Immanen kertoo. KUVA: OUTI JÄRVINEN
Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Viinitien perustaja ja toimitusjohtaja Toni Immanen ei voinut vain istua ja tuijottaa uutisia. Hän alkoi aiemmin poliisina toimineen sukulaismiehen kanssa miettiä, mitä voisi tehdä ukrainalaisten auttamiseksi.
”Ihan ensimmäiseksi veimme kaksi Pajero-maastoautoa, mutta aloimme sitten miettiä, mistä olisi eniten apua. Kymmenet porukat veivät maastoautoja”, Immanen kertoo alkumetreistä.
Ambulansseista oli huutava pula sodan etulinjassa, joten syntyi ajatus käytettyjen ambulanssien ostamisesta ja varustamisesta rintaman ensihoitokäyttöön.
”Ambulanssit kuluvat sotakäytössä nopeasti. Ukrainassa on parituhatta kilometriä etulinjaa. Viikossa ajetaan loppuun tai tuhotaan kymmenen ambulanssia. Ne joutuvat toimimaan kovissa paineissa: tiet ovat huonot ja koko ajan on ajettava pultti pohjassa myös hyökkäysten pelossa ”, Immanen kertoo olosuhteista.
Syntyi Ambulansseja Ukrainaan ry (Ambulances for Ukraine), jota pyörittää viisi aktiivijäsentä. Julkisuudessa esillä on ollut vain Immanen. Syynä siihen oli aluksi pelko Venäjän vaikuttamis- ja häiriköintitoimista.
”Tämä ei missään tapauksessa ole vain minun stunttia enkä halua, että tämä henkilöityy minuun, mutta kun aivan toimintamme alussa Yle teki meistä ison jutun, jonkun oli oltava kasvoillaan esillä. Tiesimme, kuinka hyvin tuo naapuri tekee kiusaa, ja halusimme välttyä siltä mahdollisimman pitkälle.”
Jonkin verran Immanen kertoo joutuneensa sosiaalisessa mediassa maalitetuksi, mutta isommilta harmeilta on vältytty. Venäläiset ovat esimerkiksi saattaneet soluttautua avustusjärjestöihin, ja alkaneet kylvää niissä riitaa.
”Olemme pitäneet oman ydinporukan tosi tiiviinä.”
Lahjoitusraha yhä tiukemmassa
Immanen sanoo, että auttamishaluisia vapaaehtoisia löytyy yhä todella paljon. Lahjoitusambulanssien siirtoihin, huoltoihin ja maaluksiin löytyy aina tekijöitä.
Venäjän hyökkäyksen alkuajoista auttaminen on myös järkevöitynyt. Ensimmäisten autojen kohdalla mukaan ilmoittautui ihmisiä, joilla oli kovat puheet, mutta teot eivät seuranneet.
”Jäljellä ovat ne, jotka ovat luotettavia ja osaavat toimia.”
Autojen Ukrainaan kuljettamista varten on muodostunut toimiva prosessi. Ne viedään joko oman porukan voimin rajan yli, tai amerikkalainen yhteistyökumppani, joka on Ukrainan armeijan kersantti, hakee siirrettävät kulkuneuvot Puolasta.
Yhden ambulanssin varustaminen ja vieminen Ukrainaan maksaa 15 000–20 000 euroa. Jotta rahoitusta uusiin autoihin saadaan, sosiaalisessa mediassa on oltava aktiivinen. Ambulansseja Ukrainaan ry käyttää tiedotuskanavanaan Twitteriä.
”Lahjoitusten määrät ovat hidastuneet, mutta olemme saaneet pidettyä oman varainkeruun riittävänä. Lahjoituksista noin puolet tulee Suomesta ja puolet muualta maailmasta. Australiasta asti on tullut lahjoituksia, ja juuri saimme 2500 euron yksittäisen lahjoituksen Arizonasta”, Immanen kertoo.
Ei palkkioita. Toni Immanen kertoo, että Ambulansseja Ukrainaan ry:n tekijät eivät nosta palkkioita, ja muutkin kulut on pidetty minimissä, jotta mahdollisimman suuri osa varoista menisi ambulansseihin. KUVA: OUTI JÄRVINEN
Reservissä kenttälääkintäpätevyys
Immanen puhuu sotakäyttöön soveltuvan ambulanssin varustelutarpeista hyvin asiantuntevasti. Ukrainassa käytössä olevissa ambulansseissa esimerkiksi lämmitys on talviaikaan tärkeää, sillä verenhukkapotilailla hypotermia uhkaa nopeasti. Tärkeimmät varusteet liittyvät juuri verenhukan ehkäisyyn.
”Sydänseurantalaitteet olisivat ihan kivoja, mutta ne eivät ole kriittisiä tällaisissa ambulansseissa.”
Immanen on kouluttautunut reservissä kenttälääkintään.
”Olen käynyt kahdeksan kurssia, tajutakseni, mikä on tarpeen. Puolustusvoimien koulutus on todella korkeatasoista. Uskon osaavani nyt toimia kriisitilanteissa.”
Ajatteliko Immanen keväällä 2022, että tästä tulisi vuosia kestävä projekti?
”Tiesin, ettei tämä olisi helppoa, mutta en ajatellut sodan kestävän näin pitkään. Länsi on ollut päättämätön avunannon suhteen. Oletin, että olisi ymmärretty aiemmin, että Venäjä ymmärtää vain voimaa. Ainoa keino taata rauha Euroopassa on, että Venäjä häviää sodan.”
Immaselle ambulanssiprojektista on tullut niin henkilökohtainen asia, ettei hän väsymyksen hetkinäkään ajattele voivansa enää lopettaa.
”Ja se ukrainalaisten kiitollisuuden määrä jokaisen luovutetun ajoneuvon kohdalla – ei tiedä, pitäisikö itkeä ilosta vai surusta.”
Mikä herättää toivoa?
” Länsi-Euroopassa ja USA:ssa on viimein ymmärretty Venäjän toiminnan luonne, ja se että Ukrainan on mahdotonta taistella yksin. Toivoa herättää myös Ukrainan kansan täysi lannistumattomuus.”
Comments